Cele mai bune restaurante din Bucureşti in 2018 – Premiile Restocracy

marţi, 12 februarie 2019

Ca de fiecare dată, în ultima săptămână din ianuarie, decernăm premiile și mențiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucătării naționale și specific dominant, cei mai buni bucătari, câteva premii speciale și mențiunile „Preferințele Restocracy” pentru restaurantele apreciate de către noi.

După cum am spus-o de multe ori în ultimii ani, restaurantele din Bucureşti sunt din ce în ce mai bune, diferențele dintre ce putem mânca acum și ce mâncam în urmă cu doar cinci ani fiind remarcabile. După ceremonia de decernare a premiilor vom avea o dezbatere despre situația restaurantelor din Bucureşti în 2018 și ce se așteaptă în viitorul apropiat, pe care o voi sintetiza într-un articol ce va apărea la scurt timp după acesta de aici.

La evaluările pentru desemnarea celor mai bune restaurante din Bucureşti am ținut seama exclusiv de mâncare pentru toate categoriile, cu excepția uneia singure, “Cel mai bun restaurant din Bucureşti in 2018”, pentru care am luat în calcul și ambianta și serviciile. La toate celelalte, însă, titlul de “cel mai bun restaurant din Bucureşti in 2018” pe specificul respectiv înseamnă doar că au cea mai buna mâncare de acel fel.

De aceea și scrie pe diplomele acordate “Cea mai buna bucătărie greceasca din Bucureşti în 2018”, de pildă, și nu “Cel mai bun restaurant grecesc din Bucureşti în 2018”. Premiile au fost date pentru bucătăriile majore care au “reprezentanți” (restaurante) în Bucureşti și pentru câteva specificuri dominante: peste și fructe de mare, sushi, steaks etc. Ca și în anii trecuți, mai dăm câteva premii speciale pentru restaurantele nou deschise, cel mai reprezentativ spectacol de restaurant și pentru servicii distinctive. Am vrut să-i dăm lui Miki premiul pentru “Cea mai încântătoare făptură întâlnită într-un restaurant bucureștean”, adică premiul pe care l-a primit anul trecut Alexandra de la MAIZE<https://www.restocracy.ro/maize-restaurant/>, însă nu am mai găsit-o pe Miki ca să-i spunem să vină să-și ia premiul, așa ca am renunțat. La fel, premiem pe cel mai bun chef din Bucureşti, și dăm câteva mențiuni “Preferințele Restocracy” restaurantelor și cafenelelor care ne-au plăcut în mod special, chiar daca nu au câștigat ceva la vreo categorie. Ne așteptăm ca o buna parte dintre restaurantele care au câștigat premiile anul trecut<https://www.restocracy.ro/cele-mai-bune-restaurante-din-bucuresti-2017-premiile-restocracy/> să le ia și anul acesta.

Am anticipat bine, ceea ce ne întărește convingerea ca avem o buna cunoaștere a pieței și că suntem capabili să anticipam corect, cel puțin pe termen scurt. Ca și în anii trecuți, nu am dat premii pentru categoriile (bucătăriile) pentru care sunt prea puține restaurante în Bucureşti spre a putea face un adevărat clasament: bucătăriile indiana, thailandeza etc., chiar dacă și acestea sunt între bucătăriile mari și reprezentative ale lumii. La bucătăria italiană am făcut un premiu doar pentru restaurantele cu bucătărie fină, deoarece toate încercările de a diferenția și departaja restaurantele cu specific italian tradițional, cu bucătăria lor clasică, populară, eu eșuat, chiar și atunci când am făcut echipe întregi de evaluatori italieni, în încercarea de a spori obiectivitatea. Fiecare indica alt restaurant drept “cel mai bun restaurant italian tradițional din Bucureşti”, așa că ne-am îndreptat atenția doar către foarte puținele restaurante italienești cu bucătărie fină, în ciuda protestelor multor italieni care le acuză de adevărate “blasfemii” și nici măcar nu le consideră “restaurante italienești”.

Castigatorii Editiei 1 – “Topul Mancarurilor 2018” Bucuresti by Restocracy

Fiind cea mai importantă, bucătăria românească a făcut obiectul unei analize mai amănunțite. Anul trecut nu am dat un premiu pentru “cea mai bună bucătărie românească fină”, deoarece abia apăruse această bucătărie, de o luna. Însă anul acesta am avut cu ce compara și primesc premiul. A fost simplu și la bucătăria boierească, însă mari probleme am avut la bucătăria tradițională românească, cea țărănească, deoarece toți, aproape fără excepție, își iau produsele din aceleași locuri (preponderent de la cash & carry sau supermarketuri) și nu prea poți găsi diferențe detectabile între gusturile mâncărurilor “tradițional românești” din aceste restaurante, oricât te-ai chinui. Și asta nu atât din vina restaurantelor respective, care și-ar aduce, poate, produse tradiționale mai bune, făcute în ferme mici, însă statul a impus niște reguli atât de aberante încât te obligă să iei aproape orice materie primă de la supermarket, deoarece doar ei pot face rost de toate avizele și hârtiile pe care trebuie să le prezinți în caz că vin unii să te controleze.

Dintre bucătăriile apropiat-orientale și nord africane, am premiat anul acesta doar pe cea libaneză, care este mult mai bine reprezentată în Bucureşti decât toate celelalte la un loc. Am introdus, în premieră, și bucătăriile mediteraneene, deoarece multe restaurante își declară acest specific, chiar daca unele nu au vreo legătură cu el. Și am făcut împărțirea care se face peste tot: bucătăria mediteraneană vestică și nordică, adică cea europeană, și bucătăria orientală sudică și estică, adică cea nord africană și orientală. Nu am făcut, de asemenea, o categorie distinctă pentru noile bucătarii creative fine, nouvelles cuisines, moleculare etc., pentru că încă sunt puține restaurante de acest tip în Bucureşti. Sperăm să ajungă și ele anul acesta la un număr care să permită alcătuirea unui grup distinct. Anul acesta vom finaliza și mecanismele de repertoriere, descriere și, eventual, evaluare a altor categorii adiționale din zona food & bar (cafenele, ceainarii, berarii, terase, cofetarii și patiserii, localuri boeme etc.), așa că premiile de la începutul anului următor le vor include și pe multe dintre acestea, fără îndoială.

Premiile au fost făcute publice în ultima zi de ianuarie și au fost înmânate câștigătorilor în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri 1 februarie 2019 la Hotel Epoque, un eveniment finanțat de către partenerii noștri Ursus, Barilla, Jidvei și Maxigel, cărora le mulțumesc din nou aici, în public. Va mulțumesc dinainte pentru comentariile pe care le veți face în legătură cu aceste clasamente și cu premiile Restocracy!

Cititi aici cine a castigat premiile Restocracy in 2018!

George Butunoiu fondator și evaluator principal Restocracy

Author: Editor

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *